History of Establishment

UITM Executive Committee (JKE) in meeting Bil. 07/2015, has approved the establishment of UiTM's Creative Media and Technology (Creative Media & Technology Hub) in May 2015 from idea of YB Dato 'Seri Idris Jusoh, Minister of Higher Education and Director General of Higher Education, Ministry of Higher Education, YBhg. Dato 'Prof Dr Asma binti Ismail.

Through their aspirations, CMT Hub UiTM is expected to be a development hub for creative media and technology at UiTM and in the Asean region, in line with the country's creative industry policy,

• Integrating media knowledge, art and creativity as a center of information driver (Industrial Reference Center) that promote added value through innovation and commercialization culture in sustainable creative economic generation.
  • Plays a major role in the country's creative economic sector.
5/1/2016 GTAR restructuring into creative media hub & technology

The launch of the Creative and Technology Media Hub (CMTHUB) was held on 22 September 2016 at the Menara Saas Square Square with the theme of Creativity Beyond Possibilities officiated by the Minister of Higher Education Malaysia, YB. Dato 'Seri Haji Idris bin Jusoh.

The signing of the Understanding Agreement (MoU) was also held on September 22, 2016 at Anjung Sri Budiman ie:

• UiTM (CMTHUB) with Nikon (Malaysia) Sdn Bhd
  • UiTM (CMTHUB) with the Malaysian Electronic Sports Association
  • UiTM (CMTHUB) with the Department of Museum of Malaysia

GTAR was transferred to PTAR on December 1, 2018.

University Executive Council Meeting (MEU) No. 15/2019 dated 3 July 2019 has placed a Creative and Technology Media Hub (CMTHub), Media Web Division and Corporate Communications Division under the administration of the UiTM Communications Department effective on 1 August 2019.

Transfer and Placement of Staff Web Media to CMTHub from August 8, 2019.

Sejarah Penubuhan

Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif (JKE) UiTM, Bil. 07/2015 telah meluluskan penubuhan Hab Media Kreatif dan Teknologi (Creative Media & Technology Hub) UiTM pada Mei 2015 dari ilham YB Dato' Seri Idris Jusoh, Menteri Pengajian Tinggi dan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi iaitu YBhg. Dato' Prof Dr Asma Binti Ismail.

Melalui aspirasi mereka, CMT Hub UiTM dijangka menjadi hab pembangunan untuk media kreatif dan teknologi di UiTM dan di rantau ASEAN, selaras dengan Dasar Industri Kreatif Negara,

• Mengintegrasikan ilmu media, seni dan kreatif sebagai pusat pemacu maklumat (pusat rujukan industri) yang mengalakkan nilai tambah melalui budaya teknologi inovasi dan pengkomersialan dalam penjanaan ekonomi kreatif yang mampan.
  • Memainkan peranan utama dalam Sektor Ekonomi Kreatif Negara.

5/1/2016 Penstrukturan semula GTAR menjadi Hab Media Kreatif & Teknologi

Majlis Pelancaran Hab Media Kreatif dan Teknologi (CMTHub) telah diadakan pada  22 September 2016 bertempat di ruang legar Dataran Menara SAAS dengan tema Creativity Beyond Possibilities  disempurnakan oleh Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia,  YB. Dato’ Seri Haji Idris Bin Jusoh.

Majlis Memeterai Perjanjian Persefahaman (MoU) juga diadakan pada 22 September 2016 di Anjung Sri Budiman iaitu

• UiTM (CMTHUB) dengan NIKON (Malaysia) Sdn Bhd
  • UiTM (CMTHUB) dengan Persatuan Sukan Elektronik Malaysia
  • UiTM (CMTHUB) dengan Jabatan Muzium Malaysia

GTAR dipindahkan ke PTAR pada 1 Disember 2018.

Mesyuarat Majlis Eksekutif Universiti (MEU) Bil. 15/2019 bertarikh 3 Julai 2019 telah meletakkan Hab Media Kreatif dan Teknologi (CMTHub), Bahagian Web Media dan Bahagian Komunikasi Korporat di bawah pentadbiran Jabatan Komunikasi UiTM berkuatkuasa pada 1 Ogos 2019.

Perpindahan dan penempatan staf Bahagian Web Media ke CMTHub mulai 8 Ogos 2019.

Visi

"Menjadikan HAB MEDIA KREATIF & TEKNOLOGI, UiTM sebagai 10 terbaik di peringkat antarabangsa menjelang tahun 2025"

Misi
"Mengintegrasikan ilmu media, seni dan kreatif sebagai pusat pemacu maklumat yang menggalakkan nilai tambah melalui budaya teknologi inovasi dan pengkormesialan dalam penjanaan ekonomi kreatif yang mampan"

Vision & Mision

Vision
"To make the Creative Media & Technology Hub, UiTM as the top 10 at international level by 2025"

Mission
"To integrate media knowledge, art and creative as an information drive center that promotes value added through the culture of innovation and commercialization technology in sustainable creative economic generation"

Objektif

• Memartabatkan nama UiTM dan identiti Malaysia dengan merintis peluang baru dalam bidang media, seni, kreatif & teknologi dengan mengoptimumkan kesepakaran.
  • Menyumbang kepada masyarakat maju di dalam bidang industri media, seni, kreatif & teknologi.
  • Menjadi satu medium bagi melonjakkan nama UiTM sebagai pakar rujuk dan pusat perkembangan ilmu Media, Kreatif & Teknologi serantau.
  • Penghubung bidang kreatif, sains, kejuruteraan, perubatan dan lain-lain.
  • Pusat perkembangan ilmu media kreatif dan teknologi serantau selari dengan dasar industri kreatif negara.

Objectives

• To establish the name of UiTM and Malaysia's identity by pioneering new opportunities in media, art, creativity & technology by optimizing the rules.
  • Contribute to advanced communities in the field of media, art, creative & technology industries
  • To become a medium to boost the name of UiTM as a consultant and the Regional Media Science, Creative & Technology Center.
  • To build a connection between Creative Thinking, Science, Engineering, Medicine and Others.
  • The Center for Creative Media Science and Regional Technology is in line with the National Creative Industry Policy.

Mantan dan Staf Sekarang

1. Prof Madya Sulaiman Abd. Ghani, Pengarah (2015 - Mei 2017) Meninggal dunia pada 3 September 2018
  2. Prof Dr Hj Mustaffa Halabi Hj Azahari, Pengarah (Jun - Dis 2017)
  3. Prof Madya Ts Dr Azhar Bin Hj Abd Jamil, Pengarah (Apr 2018 – 2022)